A világűr és az ember a témája a február 17-én 7-10. évfolyamosok részvételével megrendezésre kerülő könyvtárhasználati verseny országos fordulójának.

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny egy tehetséggondozó verseny, amely kezdetben megyei jellegű volt, majd az 1993-as próbaversenyt követően az 1993/1994-es tanévtől országossá nőtte ki magát. Jelenleg a 7-10. évfolyamos tanulók mutathatják meg tudásukat két korcsoportra bontott, háromfordulós versenyben.

A verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk. Vagyis nem könyvtáros versenyről van szó, hanem könyvtárhasználati versenyről (ráadásul jelenleg az egyetlen hasonlóról). Az indulóknak a megadott témában információkat kell keresniük, azokat meg kell érteniük és a feladat megoldásához fel kell használniuk. A felhasznált információk forrására pedig etikusan hivatkozniuk kell.

Annak érdekében, hogy ez a tevékenység minél érdekesebb és életszerűbb legyen, a versenynek minden tanévben van egy témája, a feladatok ehhez kapcsolódó helyzethez kötődnek. Az idei tanév témája: A világűr és az ember.

 Ebben az évben például, bár a világűr a téma, van irodalmi, biológiai, néprajzi témájú feladat is. A verseny üzenete, hogy a világ nincs tantárgyakra darabolva, és a könyvtárakban minden információ összekapcsolható egy másikkal. Határt csak a fantázia hiánya és a könyvtárhasználatban való járatlanság szabhat.

A döntő során egy miniprojektet kell megoldani könyvtári környezetben, ahol már a saját ötleteknek és a kreativitásnak is több szerep jut. A résztvevőknek a feladatok megoldása során indokolniuk kell döntéseiket, miért azt a könyvet vagy online cikket választották; honnan ismerték fel, hogy megbízható és a témában segíteni fog.

Bővebb információ és versenykiírás itt.

A verseny kiemelt támogatója az EMMI és a Nemzeti Tehetségprogram.

Fotó: Pixabay